Hem   Bli medlem  Styrelse/Protokoll

Haimgärde tankar
av Bo Persson

I samarbete med Gutamålsgillet
ger hembygdsföreningen ut denna lilla skrift.

Bo Persson bodde hela sitt liv (1918-1995) vid Gullbjerg i Sproge. Till yrket var han målare. Men han var också en tänkare som i en strid ström levererade djupa och lättsinniga klurigheter. En del av sina tankar skrev han ner och dessa har sparats till eftervärlden.

Bo Persson var inte enbart "plankstrykare". Han hade också en konstnärlig ådra som han bevisade i ett stort antal tavlor av hus och gårdar samt andra tillfällen som han tyckte var värda att bevara för eftervärlden. Han var också en mycket skicklig ådringsmålare.

Sammanställningen av boken är gjord av Rut Edberg och Gunnar Geisle.
Carlgrens Ord & Bild har hjälpt till med formgivning och layout. Stavningen av Bos haimgärde tankar är anpassade till Gutamålsgillets rekommendationer.

Häftet kostar 60 kronor.

I juni 2009 anordnade Sproge Hembygdsförening en utställning med Bo Perssons tavlor, i Församlingshemmet.
De flesta tavlorna är "gåramålningar". Det var vanligt att man som 50 och 60 årspresent beställde en tavla av gården utförd av Bo Persson.
Hembygdsföreningen med ledning av Rut Edberg samlade in drygt 40 tavlor, vars ägare finns i Sproge och grannsocknarna.I samband med utställningen började Hembygdsföreningen försäljningen av boken "Haimgärde tankar, klokskap u kluruhaitar fran Sproge"
Utställningen lockade 200 besökare.

Några av Bo Perssons målningar  Foton: Sven-Erik Snoder

   

...och några mingelbilder från utställningen 6-7 juni 2009